OWOCE I WARZYWA TO … PYSZNA SPRAWA!

     O tym, że owoce i warzywa to produkty zdrowe i należy je jeść jak najczęściej, dzieci uczą się już od przedszkola. Klasa pierwsza na jednej z piątkowych lekcji w dniu 30 października poszerzała wiedzę w tym zakresie.

            owoce i warzywa    Nasza placówka po raz kolejny uczestniczy w programie Agencji Rynku Rolnego „Owoce i warzywa w szkole” oraz w projekcie monitorowanym przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną, których celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania przez podejmowanie działań towarzyszących o charakterze edukacyjnym. Koordynatorem drugiego z programów jest wychowawczyni klasy – Beata Szyrner.

                Aby skutecznie i trwale kształtować nawyki żywieniowe – uczniowie klas 1 – 3 nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale wzbogacają wiedzę o zaletach ich spożywania. W ramach programu „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” uczniowie klasy pierwszej rozmawiali o tym, ile posiłków dziennie powinien spożywać każdy pierwszoklasista i jaki powinien być ich optymalny skład. Poznali też piramidę żywieniową, na której w sposób bardzo obrazowy mogli dostrzec, jakie produkty i w jakich ilościach należy spożywać w ciągu dnia.

                Po teorii przyszedł czas na praktyczne działanie, to jest samodzielne wykonanie sałatki lub surówki z owoców i warzyw. Do pracy wszyscy przygotowali się wzorowo. Najpierw uczniowie przygotowali stanowiska pracy, ustawili wspólny stół, założyli fartuszki,   umyli ręce i przystąpili do działania.... Z wypiekami na twarzach, z wielkim przejęciem obierali, kroili, szatkowali…. Nie wszyscy mieli tu jednakową wprawę, ale w razie kłopotów z pomocą przychodziła wychowawczyni. Ileż radości dawała ta praca, a niektórzy, mniej cierpliwi, podjadali smakołyki już w trakcie krojenia. Gotowe, zdrowe, kolorowe pyszności zostały wyłożone na talerzyki i cieszyły nie tylko podniebienia, ale i oko… Stół nakryto serwetkami i rozpoczęła się najlepsza, najprzyjemniejsza, najsmaczniejsza część zajęć, czyli wspólne spożycie własnoręcznie przygotowanych dań… Ależ wszystko było pyszne!! Przy okazji dzieci mogły pokosztować, poznać smak mało znanych owoców egzotycznych, takich jak: kaki, granat czy pamelo.

                Cieszy fakt, że dzieci ze smakiem zjadły zdrowe drugie śniadanie, siedząc razem przy wspólnym stole. A że stół łączy, tworzy więzi, zachęcamy do wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków…